> Advanced Search
 
 
 

Φυσικός πλούτος

     
         
 
Home Τι να δείτε και να κάνετε
 
 
Δαντελωτές ακτές, βουνά, δάση, σπήλαια, ποτάμια και εντυπωσιακά τοπία, τα οποία σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα της, καθιστούν την Ρόδο ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις για τους λάτρεις της φύσης.

Στη Ρόδο ο φυσιολάτρης περιηγητής έχει την ευκαιρία, να περιπλανηθεί στα αμέτρητα μονοπάτια που φέρνουν τον επισκέπτη πιο κοντά στην φύση και στις ομορφιές του Ροδίτικου τοπίου, και να εξερευνήσει τη μαγευτική ενδοχώρα, με περιοχές μοναδικής ομορφιάς,προστατευμένες από ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.

  • Η κοιλάδα των Πεταλούδων - μοναδικός βιότοπος, σπάνιας φυσικής ομορφιάς και μοναδικής οικολογικής αξίας για τις Πεταλούδες της συνομοταξίας Panaxia Quadripunctaria – είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για χιλιάδες παραθεριστές στο νησί της Ρόδου. Η Κοιλάδα των Πεταλούδων διαθέτει φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς, που συνθέτουν η πλούσια βλάστηση και τα κελαριστά ρυάκια που συνοδεύουν τους επισκέπτες καθώς περιδιαβαίνουν τα διάφορα μονοπάτια που περίτεχνα έχουν χαραχτεί απ’ άκρη σ’ άκρη στο χώρο. Στην περιοχή αυτή αξίζει, άλλωστε, να επισκεφθεί κανείς το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου, που φιλοξενείται σε κτίριο στην είσοδο της Κοιλάδας και να περιηγηθεί στα μυστικά του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.

  • Ο Προφήτης Ηλίας καλύπτεται ολόκληρος από πεύκα και κυπαρίσσια, από σπάνια είδη θάμνων και φυτών, όπως είναι η Παιωνία Ροδία, και ορχιδέες (10 είδη φύονται μόνο στη Ρόδο). - Χτισμένα στο δάσος του Προφήτη Ηλία με μοναδική θέα στη θάλασσα, είναι τα ξενοδοχεία του Μεσοπολέμου, ο «Έλαφος» και η «Ελαφίνα», ένα ζευγάρι ιταλικών κομψοτεχνημάτων, ξαφνιάζουν με την αρχιτεκτονική τους. Η περιοχή που ξεκινάει από την Κάμειρο και περιλαμβάνει τον Προφήτη Ηλία, τον Αττάβυρο, τον Ακραμύτη, την Κυμισάλα, τον Βασιλικό, τους Φούρνους έως και το Πρασονήσι προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000, για το φυσικό της κάλος.

  • Με το ίδιο πρόγραμμα προστατεύονται και τα θαλάσσια τμήματα αυτών των περιοχών, όπου ζουν και πολλαπλασιάζονται οι φώκιες Monachus – Monachus και οι χελώνες Caretta – Caretta, αλλά και οι διαδρομές των πουλιών από και προς τις νότιες ζεστές χώρες, με κύριο σταθμό το Πρασονήσι. Στη ενδοχώρα της Ρόδου ζει ακόμα και σήμερα το παραδοσιακό Ροδίτικο Ελάφι το Νταμα / Νταμα. Ένα κομψό και σχετικά μικρόσωμο είδος ελαφιού που υπάρχει στην Ρόδο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και αποτελεί από τότε ένα από τα σύμβολα του νησιού και είναι προστατευόμενο είδος.

  • Η τεχνητή υδατοδεξαμενή της Αρχαίας Ελεούσας, το σύγχρονο φράγμα του Γαδουρά και η λίμνη των Νάνων αποτελούν μοναδικά τοπία, όπου μεταξύ άλλων ενδημεί το μοναδικό και απειλούμενο Γκιζάνι (Ladigesocypris ghigii), ψάρι μικρού μεγέθους που ζει αποκλειστικά στα γλυκά νερά της Ρόδου. Το Γκιζάνι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται κάτω από την επίβλεψη και προστασία των ειδικών επιστημόνων του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου.

  •  Η Equus caballus είναι μια σπάνια φυλή μικροσωμου αλόγου που ζούσε πριναπό πολλά χρόνιασε ημιάγρια κατάσταση στα πυκνά δάση της περιοχήτης Αρχαγγελου. Σήμερα δεν αριθμούν πάνω από 10 και προστατεύονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είναι επισκέψιμος για το κοινό από τα μέλη του συλλόγου ΦΑΕΘΩΝ στον Αρχάγγελο της Ρόδου.

Σε όλο νησί το υπάρχουν 18 χαραγμένα μονοπάτια, που οδηγούν τους λάτρεις της φύσης στις ορεινές περιοχές του νησιού και τους επιφυλάσσουν μοναδικές εμπειρίες. Η Ρόδος προσφέρει επίσης πολλές οργανωμένες δραστηριότητες που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις της φύσης όπως treckking, ορεινή ποδηλασία, καταδύσεις, ιππασία στο δάσος αλλά και στην ακροθαλασσιά κ.α.
 
     
 
 
 
     
     
 
photos
 
     
 
Seven Springs
Seven Springs
Butterfly Valley
Butterfly Valley
     
Platoni (Dama Dama) Deer
Platoni (Dama Dama) Deer
     
 
 
 
 
     
 
back