> Advanced Search
 
 
 

ΡΟΔΟΣ 12 ΜΗΝΕΣ - 4 ΕΠΟΧΕΣ

     
         
 
Home
 
 
Όταν οι θεοί μοίραζαν μεταξύ τους τον κόσμο, λέει ένας αρχαίος μύθος, ο Ήλιος είδε γοητευμένος να αναδύεται από τα βάθη του πελάγους ένα νησί τόσο όμορφο, ώστε ζήτησε αμέσως από τον Δία αυτό να είναι το δικό του μερίδιο. H Pόδος ήταν το νησί, που σαν το δελφίνι ταξίδευε κι ακόμα ταξιδεύει στις διάφανες θάλασσες του νοτιοανατολικού Αιγαίου, εκεί που η Δύση συναντά την Ανατολή. Στεφανωμένη με ακρογιάλια χρυσά, καταπράσινη στους λόφους και τις κοιλάδες της, λουσμένη στο φως του Ήλιου, του αρχαίου προστάτη-θεού της, είναι ένας τόπος ευνοημένος από τη φύση, πλασμένος στα ανθρώπινα μέτρα. Κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια, εξελίχθηκε γρήγορα σε σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Ο πλούτος, οι φυσικές ομορφιές και η στρατηγική της θέση χάρισαν στους Ροδίους ευημερία, αλλά και προσέλκυσαν τους ισχυρούς κάθε εποχής, που θέλησαν να την κάνουν δική τους. Ρωμαίοι, Ιωαννίτες Ιππότες, Οθωμανοί Τούρκοι, Ιταλοί, άφησαν έντονα τα ίχνη της παρουσίας τους, δεν κατόρθωσαν όμως να αλλοιώσουν την ελληνικότητα του νησιού, που ενώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη μητέρα Ελλάδα. Το κλίμα της Ρόδου, που ανήκει στον Μεσογειακό τύπο, χαρακτηρίζεται ιδανικό, χωρίς πολύ κρύο τον χειμώνα, ούτε πολύ ζέστη το καλοκαίρι.

Το νησί έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη και έναν ουρανό με εξαιρετική διαύγεια, γι’ αυτό και μία από τις πρώτες του ονομασίες ήταν Αιθρία. Έτσι, η Νύμφη του Ήλιου προσφέρει θαυμάσια διαμονή και διακοπές όλο τον χρόνο. Τον χειμώνα, καταπράσινη μετά τις πρώτες βροχές, ετοιμάζει μια περίοδο ξεκούρασης για τον εαυτό της αλλά και για τους εκλεκτικούς της επισκέπτες. Φορά τα καλά της και υποδέχεται τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια με πλήθος εκδηλώσεων θρησκευτικών ή άλλων που έχουν βαθιές ρίζες στην ελληνική λαϊκή παράδοση.

Ο χειμώνας, τυλιγμένος στο αποκριάτικο κοστούμι του, παραχωρεί με γιορτές και γλέντια τη θέση του στην Άνοιξη, που με θαλπωρή και χάρη απλώνει σε όλο το νησί τα πολύχρωμα, λουλουδιαστά και ευωδιαστά ταπέτα της. Βιάζεται να υποδεχθεί το θείο Πάθος και την Ανάσταση. Και μαζί της όλοι οι κάτοικοι δηλώνουν έτοιμοι να μυήσουν τους επισκέπτες στις ακολουθίες των Παθών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Πασχαλιάτικης Αγαλλίασης, μέσα από μοναδικά έθιμα και εκδηλώσεις, με έντονο ελληνικό χρώμα και πανανθρώπινο χαρακτήρα. Ήδη από το Πάσχα το καλοκαιράκι ερωτοτροπεί με τη θεά Άνοιξη.

Παίρνοντας τα ηνία, ουσιαστικά από τον Ιούνιο, τα κρατεί γερά μέχρι και τις αρχές του Οκτώβρη, παρακάμπτοντας τις “τρικλοποδιές” του φθινοπώρου. Παρέχει υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, που απευθύνονται σε όλους τους επισκέπτες, με σκοπό να “χρωματίσουν” τη διαμονή τους.

Το φθινόπωρο είναι η πιο “γλυκιά” εποχή του έτους. Η ένταση και οι υψηλές θερμοκρασίες υποχωρούν, οι θάλασσες κυμματίζουν γαλήνια. Όλες τις εποχές η νύμφη Ρόδος, λαμπερή και φιλόξενη, με τις άριστες τουριστικές υποδομές της υποδέχεται εκατομύρια επισκεπτών από όλο τον κόσμο, που έρχονται να ξεκουραστούν, να γευτούν την αλμύρα της θάλασσας, να νιώσουν τη θερμή αγκαλιά του Ήλιου, να επισκεπτούν τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς, να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις πολιτισμού, να γνωρίσουν τους φιλόξενους κατοίκους και τον λαϊκό τους πολιτισμό.

Η έκδοση αυτή θα σας βοηθήσει να την γνωρίσετε καλύτερα.
 
     
 
 
 
     
     
 
photos