> Advanced Search
 
 
 

Ρόδος και φύση

     
         
 
Home Ιδέες διακοπών
 
 

Τα πανάρχαια μονοπάτια της Ρόδου γνώριζαν τα βήματα των εκστατικών περιηγητών που έρχονταν ν’ ανακαλύψουν τις ομορφιές της, ήδη από τη Ρωμαϊκή εποχή. Σήμερα, με πάνω από 1.000.000 τουρίστες να συρρέουν εδώ κάθε χρόνο, η Ρόδος αποτελεί το τουριστικότερο από όλα τα νησιά του Αιγαίου, με τις μεγαλύτερες, ωστόσο, συγκεντρώσεις τουριστών να καταγράφονται κατά μήκος των ακτών του βόρειου τμήματος του νησιού.
Μετά την επίσκεψη της γραφικότατης Μεσαιωνικής Πόλης – μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς – ο ρέκτης της φύσης και των τοπίων γρήγορα θ’ αφήσει πίσω του την κοσμικότητα για μια περιήγηση στο κέντρο του νησιού. Είναι μια ζώνη που ο τουρισμός έχει, προς το παρόν, προσπεράσει. Μπορεί, έτσι, κανείς να περιδιαβεί παρθένα δάση και βουνά, ανακαλύπτοντας, εδώ κι εκεί, παμπάλαια ξωκλήσια με υπέροχες τοιχογραφίες… χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι εδώ ωραιότατες παραλίες για μια δροσιστική ανάπαυλα πλάι στο κύμα.  

Οι άφθονες φυσικές πηγές νερού που διαθέτει, συμβάλλουν στο καταπράσινο και γόνιμο περιβάλλον της Ρόδου. Το ανάγλυφό της εμφανίζει μια ορεινή ραχοκοκαλιά που διατρέχει τη δυτική ακτή του νησιού, με κορυφαίο τμήμα της το όρος Ατάβυρος (1215 μ.), ψηλότερο βουνό της Δωδεκανήσου. Στα νοτιοανατολικά του ορεινού αυτού όγκου, απλώνονται λόφοι δασοσκέπαστοι, πριν το έδαφος πάρει μιαν εικόνα περισσότερο επίπεδη και λιγότερο εντυπωσιακή, στο νότιο άκρο του νησιού, με κύρια βλάστηση τους θάμνους.
Η πρόσβαση σ’ αυτές τις ζώνες της Ρόδου διευκολύνεται με κάποιο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Ειδικά για τους περιηγητές της ανατολικής πλευράς του νησιού, υπάρχει και η λύση των υπεραστικών λεωφορείων, με την πανέμορφη Λίνδο, μικρό παραδοσιακό οικισμό, ν’ αποτελεί έξυπνη βάση για τις περιπατητικές εκδρομές. Στη δυτική πλευρά, το καλύτερο είναι να διανυκτερεύει κανείς σε κάποιο από τα όμορφα ορεινά χωριά που ούτε ο τουρισμός ούτε η άκρατη πορεία του εκσυγχρονισμού έχουν καταφέρει ν’ αλλοιώσουν, καθώς δρομολόγια με λεωφορείο, στις περιοχές αυτές είναι διαθέσιμα μόνο το απόγεμα. Ιδανική εποχή για τις περιπατητικές περιπλανήσεις είναι η περίοδος από τα μέσα Απριλίου μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου, όσο η εξοχή διατηρεί τον καταπράσινο μανδύα της, αλλά και η περίοδος από Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ο εξοπλισμός του περιπατητή θα πρέπει, για να είναι πλήρης, να περιλαμβάνει σάκο ώμου με τα απαραίτητα για την ημέρα, σωστά υποδήματα με σόλες κατάλληλες για πεζοπορία, μακρύ παντελόνι ή σορτς με προσθήκες, κινητό τηλέφωνο, σφυρίχτρα, κιάλια, έναν μικρό φακό, τρόφιμα για ένα πικνίκ στην ύπαιθρο κι ένα αδιάβροχο, αν ο περίπατος στη φύση γίνεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

 
     
 
 
 
     
     
 
photos
 
     
 
     
 
 
 
 
     
 
back