> Advanced Search
 
 
 

     
         
 
Home Ιδέες διακοπών
 
 

Πολλά είναι στη Ρόδο τα θρησκευτικά μνημεία που μαρτυρούν την τεράστια ιστορική και πολιτιστική βαρύτητα της νήσου αυτής στο σταυροδρόμι τόσων διαφορετικών πολιτισμών, με μιαν ιστορία 2400 χρόνων. Από τους αρχαίους ναούς της ελληνιστικής περιόδου, τους πρωτοχριστιανικούς ναούς και βυζαντινά μοναστήρια μέχρι τα οθωμανικά τεμένη και τιε εκκλησίες με έντονες στο ύφος τους, τις γοτθικές επιρροές! Μοναδικοί χώροι λατρείας που καταδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Ρόδου και της πορείας του Χριστιανισμού στο νησί.  

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Χριστιανισμός διαδόθηκε στη Ρόδο από τον Απόστολο Παύλο που έφτασε και δίδαξε για πρώτη φορά τη νέα θρησκεία, στη Λίνδο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χριστιανισμός καθιερώθηκε κι εξαπλώθηκε, όπως μαρτυρούν οι πολυάριθμοι χριστιανικοί ναοί απ’ άκρη σ’ άκρη, σ’ ολόκληρο το νησί.     

Σταυροδρόμι διάφορων πολιτισμών ήδη από την αρχαιότητα, η Ρόδος αποτυπώνει στην ιστορική πορεία την παρουσία διάφορων θρησκευτικών ομάδων. Διάφορα μεγαλόπρεπα τεμένη της Μουσουλμανικής κοινότητας, η επιβλητική Συναγωγή – κυριότερο από όλα τα κτίρια της Εβραϊκής παροικίας – περιμένουν τους επισκέπτες της Πόλης της Ρόδου, όπως άλλωστε οι δυο Ρωμαιοκαθολικοί ναοί Άγιος Φραγκίσκος και Παναγία (SantaMaria) στη νέα Πόλη.  

ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ  

Πλήθος είναι οι μεγάλης θρησκευτικής σημασίας και ιστορικού ενδιαφέροντος ναοί και τα μοναστήρια που απαντά κανείς απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί της Ρόδου. Από τον επιβλητικό καθεδρικό στο κέντρο της πόλης και τις Βυζαντινές εκκλησίες της Μεσαιωνικής Πόλης – που, λόγω της μεγάλης ιστορικής αξίας τους, φιλοξενούν και μουσειακές συλλογές – μέχρι τα ήσυχα μοναστήρια στα διάφορα χωριά, όλα έχουν κάτι να παρουσιάσουν κι ανάμεσά τους:  

Ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Μανδράκι. Αναγέρθηκε το 1925 από τους Ιταλούς, σε ύφος που συνδυάζει αρμονικά Γοτθικά και Ρομαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το εσωτερικό του ναού έχει διακοσμηθεί με νέο-Βυζαντινές αγιογραφίες, έργο του φημισμένου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.  

Ο Καθεδρικός της Παναγίας – τα «Εισόδια» όπως τον γνωρίζουν οι ντόπιοι – αναγέρθηκε περί το έτος 1750. Διαθέτει τέμπλο εξαίρετης τέχνης κι άμβωνα που φιλοτεχνήθηκαν το 1842.  

Ο Άγιος Φανούριος, μια από τις πιο παλιές και λίγες Βυζαντινές εκκλησίες που εξακολουθούν να λειτουργούνται, στη Μεσαιωνική Πόλη, γιορτάζει κάθε χρόνο με ξεχωριστό σεβασμό κι ιεροπρέπεια.   Στην ακρόπολη της Φιλερήμου υπάρχει ο ναός της Παναγίας της Φιλερήμου, οικοδόμημα των Ιπποτών του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη, όπως άλλωστε και διάφορα άλλα θρησκευτικά μνημεία που χρονολογούνται από την Αρχαία, τη Βυζαντινή και την Ιπποτική Περίοδο.  

Η μονή του Αγ. Νκολάου στο Φουντουκλί, πλάι στην ομώνυμη πηγή – μιαν από τις καθαρότερες και πλουσιότερες σε φυσικούς υδάτινους πόρους στο νησί – χαρακτηριστική τετράκογχη εκκλησία, διατηρεί στο εσωτερικό της αγιογραφίες του 15ου αιώνα.  

Στο χωριό Ασκληπιό βρίσκεται ο Βυζαντινός ναός της Αναλήψεως. Εδώ βρίσκονται οι μοναδικές γνωστές τοιχογραφίες σ’ ολόκληρο το νησί, που ιστορούν την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Τόσο ο ναός όσο και το μουσείο θρησκευτικής και λαϊκής τέχνης αξίζουν μιαν επίσκεψη.  

Η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Θάρρι, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Λάερμα. Το καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο και το δέος που εμπνέει η εκκλησία του Αρχαγγέλου με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, δίκαια έχουν ανάγει το μοναστήρι αυτό σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του θρησκευτικού τουρισμού της Ρόδου.  

Οι Μονές της Παναγίας Παντάνασσας στη Σορωνή, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Θάρρι, της Παναγίας Υψενής στη Λάρδο, της Παναγίας Παραμυθιάς στ’ Αφάντου, της Παναγίας στο Σκιάδι, της Φανερωμένης στην Ιξιά, της Παναγίας στη Φιλέρημο και του Αγ. Νεκταρίου στο Κρυονέρι, κοντά στην Αρχίπολη, είναι χώροι ψυχικής ηρεμίας, ιδανικοί για προσευχή.

 
     
 
       
   

Θρησκευτικές Εορτές

Εδώ κι αιώνες, οι ενοριακοί ναοί αλλά και πολλά από τα ξωκλήσια του νησιού φιλοξενούν διάφορες θρησκευτικές γιορτές - ανάμεσά τους η γιορτή του αντίστοιχου Αγίου – που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.  

Οι πιο γνωστές θρησκευτικές γιορτές – ευκαιρίες για παραδοσιακά πανηγύρια – είναι αυτές της Παναγίας Τσαμπίκας, της Αναλήψεως στη Κρεμαστή και της Παναγίας στο Σκιάδι.  

Πλήθος πιστών κι επισκεπτών συρρέουν, εξ’ άλλου, στο πανηγύρι του Αγίου Σύλλα (Άγιο Σουλλά, τον ονομάζουν οι ντόπιοι), μέσα σ’ ένα πευκόδασος κοντά στο χωριό Σορωνή, με γιορτές που περιλαμβάνουν ιπποδρομίες και πολύχρωμο παραδοσιακό παζάρι.  

Στο κέντρο του χωριού Παραδείσι βρίσκεται ο ναός της Αγίας Μαρίνας. Η χρονολογία κατασκευής του κτίσματος χάνεται στα βάθη των αιώνων αλλά στο εσωτερικό του φιλοξενούνται εικόνες και τοιχογραφίες πιο πρόσφατων εποχών. Η εκκλησία αυτή – όπως κι η ομώνυμή της στο χωριό Απολακκιά – γιορτάζει ανήμερα της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου).   Στις 27 Ιουλίου, ημέρα του Αγίου Παντελεήμονα, γιορτάζει το ορεινό χωριόΣιάννα και διοργανώνει κάθε χρόνο ένα από τα πιο γραφικά πανηγύρια στο νησί.  

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος γιορτάζεται στις 6 του Αυγούστου με ιδιαίτερη λάμψη στο μικρό ομώνυμο ξωκλήσι, έξω από το χωριό Φάνες.  

Σταυροδρόμι διάφορων πολιτισμών ήδη από την αρχαιότητα, η Ρόδος αποτυπώνει στην ιστορική πορεία την παρουσία διάφορων θρησκευτικών ομάδων. Διάφορα μεγαλόπρεπα τεμένη της Μουσουλμανικής κοινότητας, η επιβλητική Συναγωγή – κυριότερο από όλα τα κτίρια της Εβραϊκής παροικίας – περιμένουν τους επισκέπτες της Πόλης της Ρόδου, όπως άλλωστε οι δυο Ρωμαιοκαθολικοί ναοί Άγιος Φραγκίσκος και Παναγία (SantaMaria) στη νέα Πόλη.

 
     
     

 

 
 
 
 
 
     
     
 
photos
 
     
 
     
 
 
 
 
     
 
back